Untitled Document

 

Horizont együttes története

Horizont, az élő legenda

1965-ben alakult szőnyi zenészekből, eredeti felállásuk Óvári Ferenc„ Bücő”- basszusgitár, ének, Füssy Gyula - ritmusgitár, Pénzes István„ Tyutyus” – szólógitár, Velő György- dob és Óvári Gyula – hangtechnika.
Óvári Gyula biztosította a hangosítást és hangtechnikát az együttes pályafutása során a megalakulástól kezdve mindvégig.1966 elején Füssy Gyulát Keszi Tamás – ritmusgitár,ének- váltotta fel

Eleinte instrumentális darabokat játszottak, később, amikor összehozták az énekhez kellő felszerelést a repertoár kibővült magyar és külföldi énekszámokkal, valamint Troggs, Animals, Spencer Davis , stb. sikerdalokkal. Ekkor csatlakozott hozzájuk Juhász Gabriella - ének-.

1966. februárjától a szőnyi Molaj Ady Endre Művelődési Ház „MIKI” klubjának állandó zenekara lett, szombatonként szinte tódult be a közönség, a zene magával ragadta a környékbeli fiatalokat. Keszi Tamást Mihola Gábor – gitár, ének – váltotta és billentyűssel – Bisits György – bővült az együttes.

A MIKI klub támogatóinak segítségével az együttes komoly felszereléshez jutott, amit a klubesteken való szerepléseken kívüli időben is használhattak, pl. máshol történt fellépéseik alkalmával. Az együttes munkáját, fellépéseit nagy odaadással és szeretettel segítette Keszi Józsefné /”Maca néni”/ a kultúrház vezetője.
1967-ben csatlakozott az együtteshez Tóth Tibor „Csoki” – ének, aki jelentős változást hozott az együttes életében és nagy sikerrel játszottak a fentieken kívül Monkees, Kinks, Beatles, Rolling Stones, Bee Gees slágereket is a legjobb magyar (Illés, Metro, Omega) sikerdalok mellett a mindig teltházas rendezvényeken. Felejthetetlen bulik voltak.

Rengeteg meghívásnak tettek eleget a környező településeken is, Mikulás esten, szilveszterkor,  névnapok, farsang, stb. alkalmából rendezett bulikon. Játszottak utcabálon és „ rongyosbálon”, valamint szép eredménnyel szerepeltek a járási Ki Mit Tud-on is. Lelkes rajongóik, törzsközönségük mindenhova elkísérte az együttest, volt aki felfért a felszerelést is szállító zsúfolt buszra, mások vonattal vagy motorral, autóstoppal, kerékpárral, sőt egyesek még gyalogosan is !!!
Ez volt a hőskor !!!

A következő években elsősorban katonai bevonulások tizedelték meg az együttest. Bisits Györgyöt az orgonánál Nagy László váltotta átmenetileg, 1969-ben a dobos Sándor Tibor lett, a szólógitárt Némedi Antal vette át.Ebben az időben énekelt velük Tóth Mária ”Töxi” is. Szegi Gyula és Kiss Gyula lelkes és hasznos segítői voltak az együttesnek a próbák során és a fellépések előkészítésében.

1969-ben a megyei amatőr zenekarok fesztiválján 12 induló együttes közül az 1. helyezést szerezték meg,a tatabányai Nautilus és az esztergomi Neoton együtteseket is megelőzve.

Ismét beneveztek a Ki Mit Tud-ra, ahol nagy sikert arattak. Itt kísérte az együttes Hajdú „Csiri” szólóénekest is. Sándor Tibort a doboknál a 17 éves Vízer Béla „ Bébi” váltotta. Dinamikus stílusa, fiatalos lendülete jól illeszkedett az együttesbe.
1971-ben új korszak kezdődött, előtérbe került az undergrund hatás és blues-zal is kísérleteztek. Új énekes jött az együttesbe: Polmüller Árpád „ Őzike”, akinek hangja új távlatokat nyitott. A doboknál ekkor már Nagy László („Lafi”) ült,  aki meghatározója lett az új stílusnak. Hamarosan hozzájuk került a környék legtehetségesebb orgonistája a 15 éves Huszár Mihály (később a Vízöntő  folkegyüttes, a Bornai BT tagja és Koncz Zsuzsa stúdiózenésze). A szólógitáros ismét a visszatért Pénzes István lett.
Megváltozott a stílus és a műsor:  előtérbe kerültek a Black Sabbath, Uriah Heep, Doors, Deep Purple   sikerszámai.
Nagy bulik évei voltak ezek, mindig több száz ember előtt játszottak.

A 70-es évek első évei azonban már előrevetítették a „ hogyan tovább” dilemmát. A hobbi zenekarok ideje lejárt, fontossá vált az egzisztenciális kérdés, a zenészek között lazult az évtizedes barátság.
1973-ban úgy döntöttek, hogy beszüntetik a zenekar működését. A volt tagokkal még megalakult a „ Ciki” együttes, de csak néhány hónapig működött.
1995-ben, a Horizont együttes megalakulásának 30. évfordulója alkalmából a Memory Band technikai és baráti támogatásával „felélesztették”  a zenekart, ezután évente egy közös nosztalgia koncertet adtak a Molajban.

1999-ben és 2000-ben már önálló és egész estét betöltő Horizont-bulit rendeztek a Molajban rajongóiknak.

2006-ban Tóth Tibor „Csoki” halálával jelentős veszteség érte az együttest is. 2007 év tavaszán tartott „ Csoki emlékkoncerten” határozták el a továbbiakat.

2007. június 21-én megalakult a Horizont együttes és barátai klubja, röviden HORIZONT KLUB, a Horizont név hivatalos levédése mellett.
Honlapot készítenek, tagsági igazolványt adnak a klubtagoknak.  
Terveik szerint évente két alkalommal – először 2007 novemberében- tartanak  Horizont klubestet.

 

 A HORIZONT LEGENDÁJA TOVÁBB ÉL.

 

® 2007 Horizont Együttes

Megalakult a Horizont klub | Elérhetőségünk | Horizont együttes története | Közlemények, Információk | Képgaléria